Efor
Bazı kalp hastalıklarının özellikle koroner arter hastalıklarının tanısında ve kalbin efor kapasitesinin belirlenmesinde uygulanan bir tanı yöntemidir. Ayrıca bazı ritim problemlerini tetiklemek için de kullanılabilmektedir.
Treadmil (Koşu Bandı) veya bisiklet ile belli bir süre kademeli olarak koşturup, kalp hızının artırılarak nabız, tansiyon arterlerde ve EKG de meydana gelebilecek değişiklikleri kaydetme esasına dayanır. Hasta, dönen bir bant üzerinde yürütülerek (treadmill) veya sabit bir bisiklette pedal çevirtilerek kalp hızı artırılır. Yürüyüşün hızı ve eğimi ayarlanarak kalbin yorulması sağlanır. Bu sırada hastadan alınan EKG kayıtlarının bilgisayarda analizi yapılır. Aynı zamanda egzersizle kan basıncı ve nabız değişiklikleri, hastanın göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetlerinin olup olmadığı da kaydedilir. Normal EKG’de görülmeyen bozukluklar bu test sayesinde ortaya çıkarılabilir. Efor testi kalp hastalıklarının erken tanı ve teşhisinde büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
Yapılma nedenlerini özetleyecek olursak;
- Kalp damarlarında darlık olan hastaları ortaya çıkarmak,
- Kalp krizi geçiren hastalarda riski belirlemek,
- Tedavi sonuçlarını takip etmek,
- Eforla tansiyon yükselme derecesini araştırmak,
- Efor kapasitesinin ölçülmesini sağlamak,
- Eforla ortaya çıkan ritim bozukluklarını tanımlamak için yapılır.
Göğüs ağrılarının değerlendirilmesinde önemli bir tanı aracıdır. Göğüs ağrısının kalpten kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit eder.