Siyanoz-Morarma
Redükte hemoglobin miktarının artmasına bağlı gelişen deri ve mukozadaki mavi renk değişikliğidir. Bebek doğar doğmaz ağlar ve hafif morarması olur. 3 saate kadar sürekli hafif morarma olabilir. Ayrıca 24 saate kadar ağladıkça morarma olabilir. Bu durumun daha uzun süre devam etmesi halinde araştırılmalıdır.
Beyaz tenli bebekler, esmerlere göre daha kolay farkedilirler. Ayrıca gün ışığında bakılmalıdır. Ağlarken, beslenirken morarmanın artması kalbe ait nedenleri düşündürmelidir. En çok karışan nedenler akciğer kaynaklı nedenlerdir. Oksijen verilmesi halinde morarması-siyanozu azalıyorsa akciğer kaynaklı olma şansı daha yüksektir. Kalbe ait nedenlerde morarma oksijen verilerek azalmaz ve hatta hiçbir değişiklik olmaz.
Morarma ile seyreden doğuştan kalp hastalıkları yaşamın ilk günlerinde ortaya çıkar. Bazıları ilk saatlerinde kendini gösterebilir. Yenidoğan merkezlerinde pulse oksimetre ile oksijen saturasyonlarına bakılarak yenidoğan taramaları ile morarma ile seyreden doğuştan kalp hastalıkları saptanabilir. Morarması olmayan doğuştan kalp hastalıklarında bu yöntem geçerli değildir.
Doğuştan kalp hastalıkları iki ana gurupta incelenir. Siyanozu olmayan doğıştan kalp hastalıkları (DKH) tüm DKH ‘ın %80’nini, siyanozu olanlar ise % 20’sini oluşturur.