Akut Romatizmal Ateş
Çocuklarda edinilmiş kalp hastalıklarının içerisinde en önemlisi akut romatizmal ateştir. Halk arasında "kalp romatizması" olarak da bilinir. 5-15 yaş arasında görülür. Geri kalmış ülkelerde sık görülür. Türkiyede de maalesef hala yüksek düzeylerdedir ancak daha hafif olarak seyretmektedir.
Streptokokal tonsillo farenjit sorumludur. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığı sonbahar, kış mevsimlerinde, kalabalık olan okul, yatılı okul ve askeri kışlalarda sıklığı artmaktadır. Geri kalmış ülkelerde sıklığı fazladır. En çok kalp ve eklemi tutar "eklemi yalar kalbi ısırır" tabiri bu hastalık için geçerlidir.
Klinik olarak;
1- Eklemlerde şişlik, kızarıklık, ısı artımı ve ağrı ile giden artrit bulgusu sık görülür.
2-İkinci sıklıkta görüldüğü kabul edilen kalp tutulumu-kardit ekokardiyografi sayesinde sessiz veya hafif seyreden karditlerin saptanmasına olanak verdiği için en az eklem tulumu kadar sık görülebilmektedir.
3-Beyinin extra piramidal tutulumu nedeniyle sidenham korea dediğimiz istemsiz hareketlerle seyreden bir tablodur.
Ekokardiyografinin ilerlemesi ile hafif ve sessiz kalp tutulumu daha erken saptanabilmekte ve tedavi edilebilmektedir.
Kalp romatizmasının tedavisi ve korunması oldukça kolay ve etkilidir. Hele korunma basit,kolay ve etkin bir yöntemdir. Ağır tutulumlarda 6-12 sene arasında kalp amiliyatı gerektirecek klinik tablo gelişebilir.
Hastalıktan koorunma çok ucuz olmasına rağmen tedavi özellikle ameliyat oldukça pahalıdır. Bir ameliyat veya girişim ücreti ile 30-40 bin hastanın korunma bedeli sağlanabilir.